Unimog, najfunkcionalniji kamion na svijetu, predstavljen 10. listopada 1946.

il y a 1 année, 6 mois - 10 Octobre 2022, autoportal
Unimog, najfunkcionalniji kamion na svijetu, predstavljen 10. listopada 1946.
Mnogo je priča na temu “Universal-Motor-Gerät” (univerzalnom motoriziranom stroju), u svijetu bolje poznatom kao Unimog, kojeg je prije 75 godina predstavio Mercedes-Benz…

Od pomaganja u borbama s požarima, u službi šumarstva ili možda kao ekspedicijsko vozilo u nepreglednim prostranstvima pustinje Gobi i sličnih drugih ekspedicija. Mercedesov kamion oduševljavao je svojom koncepcijom doslovno otkako se pojavio i stupio na tržište. Unimog je niz višenamjenskih kamiona sa srednjim pogonom na sve kotače koje proizvodi Daimler AG (ranije Daimler-Benz) i prodaje se pod markom Mercedes-Benz.

U SAD-u i Kanadi Unimog se prodavao kao Freightliner Unimog. Proizvodnja Unimoga započela je 1948. u Boehringeru i Göppingenu. Daimler-Benz preuzeo je proizvodnju Unimoga 1951. i prvi ga je proizvodio u svom pogonu u Gaggenauu. Od 1951. Unimog se prodavao pod markom Mercedes-Benz. Međutim, prvi Unimog s trokrakom zvijezdom Mercedes-Benza predstavljen je tek 1953. Od 2002. Unimog se proizvodi u tvornici kamiona Mercedes-Benz u Wörth am Rheinu u Njemačkoj. Mercedes-Benz Türk A.Ş. tvornica sastavlja Unimogs u Aksarayu, Turska.

Unimoge je u Argentini (prva zemlja koja je to učinila izvan Njemačke) također napravio Mercedes-Benz Argentina SA po licenci od 1968. do 1983. (s nekim dodatnim jedinicama izgrađenim do 1991. izvan pokretne trake iz dijelova na skladištu) u tvornici González Catán u blizini grada Buenos Airesa. Prvi model dizajnirali su Albert Friedrich i Heinrich Rössler nedugo nakon II. svjetskog rata za upotrebu u poljoprivredi kao samohodni stroj koji osigurava pogon za rad pilama u šumama ili strojevima za žetvu na poljima.

Dizajniran je sa pogonom na stražnje kotače i promjenjivim pogonom na prednje kotače, s kotačima jednake veličine, kako bi se vozio po cestama većim brzinama od standardnih poljoprivrednih traktora.S vrlo visokim razmakom od tla i fleksibilnim okvirom koji je u biti dio ovjesa, Unimogs nisu projektirani za podnošenje tolikog tereta kao obični kamioni. Zbog svojih terenskih sposobnosti, Unimogovi se mogu naći u džungli, planinama i pustinjama kao vojna vozila, vatrogasci, kamperi u ekspedicijama, pa čak i na natjecanjima kao što su probe kamionima i rally najezde Dakar.

U zapadnoj Europi obično se koriste kao snježni plugovi, nosači komunalne opreme, poljoprivredni alati, vozila za nadzor šuma, građevinska oprema ili cestovno – željeznička vozila te kao vojno osoblje ili nosači opreme (u njegovoj oklopnoj vojnoj verziji). Novi Unimogovi mogu se kupiti u jednoj od dvije serije: srednja serija 405, poznata i kao UGN (“Geräteträger” ili nosač opreme), i teška serija 437, poznata i kao UHN (“Hochgeländegängig” ili visoko mobilni križ zemlja).

Soutenons l'Ukraine