August Horch 25. kolovoza 1910. svoju tvrtku preimenovao u Audi

1 year, 7 months ago - 28 August 2022, autoportal
August Horch 25. kolovoza 1910. svoju tvrtku preimenovao u Audi
Na hrvatskom tvrtka bi se zvala ‘Slušaj’, a latinski to je glasilo ‘Audi’. Ime se svidjelo svima te je Horch Automobil-Werke GmbH 25. kolovoza 1910. preimenovan u Audi Automobilwerke GmbH

August Horch (1868. – 1951.) jedan je od velikih pionira njemačke i europske automobilske industrije. Nakon rada u brodogradnji zaposlio ga je Carl Benz te se zaljubio u novo prijevozno sredstvo, automobil. Već je krajem 19. stoljeća osnovao vlastitu tvrtku, a prvi je Horch automobil proizveden 1901.

Nakon nesuglasica s poslovnim partnerima osam godina kasnije otjeran je iz tvrtke, koja se zapravo zvala A. Horch & Cie. te je 1909. u istom gradu (Zwickau u Saskoj, kamo je proizvodnja premještena 1904.) osnovao tvrtku Horch Automobil-Werke GmbH i faktički nastavio prodavati automobile pod vlastitim imenom.

To se nimalo nije svidjelo bivšim poslovnim partnerima tvrtke Horch, koji su digli tužbu i dobili parnicu, pa je August Horch izgubio pravo proizvodnje automobila pod vlastitim imenom i morao je smisliti novo ime za novu tvrtku. Sastao se s poslovnim suradnicima, braćom Fikentscher, kako bi smislili ime.

Ondje je bio i sin Franza Fikentschera, koji je učio latinski za školu i u jednom trenutku predložio da prevedu prezime Horch na latinski. Na hrvatskom tvrtka Horch bi se zvala ‘Slušaj’, a latinski to je glasilo ‘Audi’. Ime se svima svidjelo te je tvrtka Horch Automobil-Werke GmbH 25. kolovoza 1910. preimenovana u Audi Automobilwerke GmbH.

Bizarno, kasnije su se i Horch i Audi našli u sklopu iste korporacije, Auto Union, u čijem je upravnom odboru, zadovoljan svojevrsnom zakašnjelom pobjedom pravde, sjedio i August Horch.

Support Ukraine